EXKLUZIVNĚ: Prvek nahodilosti v kurzovém sázení PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Prvek nahodilosti v kurzovém sázení

04.04.2024 22:05

Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku od sázkového analytika Josepha Buchdahla, který spravuje webové stránky www.football-data.co.uk, na kterém poskytuje historické výsledky, zápasové statistiky a údaje o kurzech. Je také autorem knih Fixed Odds Sports Betting: Statistical Forecasting & Risk Management (2003), How to Find a Black Cat in a Coal Cellar: The Truth about Sports Tipsters (2013) a Squares & Sharps, Suckers & Sharks: The Science, Psychology & Philosophy of Gambling (2016).

 

  • Proč je kurzové sázení náhodné?
  • Jak moc náhodné kurzové sázení je?
  • Měření míry nahodilosti v kurzovém sázení

 

Proč je kurzové sázení náhodné?

Ve svém článku „The illusion of control“ (pozn. redakce: najdete v archivu článků na webu Pinnacle) jsem se zabýval riziky a nebezpečími spojenými nesprávnou interpretací nesmyslných korelací v datech, která jsou ze své podstaty náhodná, nekontrolovatelná a nepředvídatelná. 

 

PODOBNĚ JAKO PŘEDPOVĚĎ POČASÍ NEBO AKCIOVÝ TRH JE I KURZOVÉ SÁZENÍ ZE SVÉ PODSTATY VELMI NEJISTÝ BYZNYS.

 

V kurzovém sázení může představa, že výsledky mohou přímo záviset na informacích a znalostech o týmu nebo hráči, vyvolat přehnaný pocit víry ve vlastní předpovědní schopnosti. Jak jsem zmínil v článku, málo informací může být nebezpečná věc. 

Naše vlastní atribuční zkreslení nás navíc vede k tomu, že úspěchy spojujeme s vnitřními atributy (např. si můžeme myslet, že jsme zkušeným prognostikem se schopnostmi, které vedou ke správnému odhadu), zatímco selhání spojujeme s vnějšími atributy (např. tak, že v případě špatného odhadu jsme prostě měli smůlu).  

Bez ohledu na touhu po kontrole je realita taková, že podobně jako předpověď počasí nebo burza je kurzové sázení velmi nejistý byznys. Pokud připustíme, že to, co se děje, může být zcela dílem náhody, je vývoj hry či zápasu složitý, chaotický a pravděpodobně také nedeterministický.  

Mnoho sázkařů uznává, že na bázi jednotlivých sázek může štěstí či smůla hrát při výsledku sázky klíčovou roli. Jak moc ale prvek náhody ovlivňuje výsledky z dlouhodobějšího hlediska?

 

Jak náhodné kurzové sázení je?

Abychom se ujistili, že nejsme zcela v rukou nahodilosti, je užitečné zanalyzovat, kolik náhodné variability sportovní výsledky obsahují.  

Zjistíme to prostřednictvím časové řady hypotetických výnosů z férových kurzů, u kterých porovnáme, jak moc se liší v různých časových úsecích. Sázkové kurzy představují pouze odhady pravděpodobnosti našich očekávání.  

Aplikace moudrosti davu zajišťuje, že v průměru se tyto kurzy ukazují jako velmi spolehlivý ukazatel „skutečných“ pravděpodobností. Nahodilost však zajišťuje, že se výsledky často odlišují od idealizovaných očekávání trhu.

V následujícím grafu je nejprve zobrazena klouzavá průměrná návratnost investic na úrovni deseti zápasů pro sázky na všechny výsledky (výhra domácích, remíza a výhra hostů) v deseti sezónách anglické Premier League (konkrétně z let 2005-06 až 2014-15). 

 

 

Férové kurzy jsou založeny na skutečném průměru trhu s odstraněnou marží sázkových kanceláří. Kvůli obrovským odchylkám, které jsou na grafu viditelné, je obtížné vyvozovat nějaké rozumné závěry. Většina sázkařů si uvědomuje a akceptuje skutečnost, že při vzorku pouhých 30 sázek způsobí neočekávané výsledky značnou odchylku od očekávaného výnosu, který je při férových kurzech 0 %.

Šťastné výhry outsiderů např. posunou linii vysoko nad nulovou hodnotu, zatímco hodně výher favoritů, které nabízí menší výnosy, ji sníží pod nulu.

Stojí ale za zmínku, že velikost výkyvů občas dosahuje dostatečně vysokých hodnot, přičemž překračuje 50 %. Pokud by sázkař měl po 30 sázkách yield přes 50 %, pravděpodobně by měl stejně silné nutkání připisovat tuto skutečnost buď svým schopnostem nebo štěstí.  

Na druhou stranu, pokud by vykázal negativní yield ve výši 30 %, jeho mysl by pravděpodobně zahltily pochybnosti, aby nakonec regredoval k průměru.

Druhý graf ukazuje klouzavou průměrnou návratnost investice na úrovni 100 zápasů pro stejná utkání. Jak můžete vidět, stále se zde nachází neoddělitelná náhodná variabilita s největší odchylkou tvořící zajímavý yield 23.5 % z 300 sázek. 

  

 

Dokonce i graf pro klouzavý průměr návratnosti na úrovni 1 000 zápasů vykazuje znatelnou zbytkovou nahodilou variabilitu. 

 

 

Co si z toho můžeme vzít?

I když je množství sázek v této studii mnohem větší, než jaké vsadí drtivá většina sázkařů během několika fotbalových sezón, stále se v něm ukazují značné odchylky ve výnosech v řádu několika procent za značné časové období.

Stejně tak platí, že žádný sázkař nesází na všechny výsledky v každém fotbalovém zápase. Přesto vzorek vlastních sázek během delšího časového úseku pravděpodobně vykáže podobnou míru náhodné variability mezi výnosy, která je srovnatelná s jakýmkoliv komplexním systémem, jehož výsledky jsou zahaleny značnou nejistotou.

Hlavní poznatek, který si z toho můžeme odnést, je, že pouze proto, že jste mohli dosáhnout 20% yieldu po 300 sázkách nebo 4% yieldu po 3 000 sázkách, neexistuje žádný způsob, jak potvrdit, že se tak stalo díky dovednosti. Nejste-li obeznámeni s úrovní nahodilosti ve sportu napříč jakýmkoliv časovým úsekem, pravděpodobně vás vaše vlastní předsudky oklamou ve prospěch sebe sama.

Dokonce i ti nejlepší sázkaři si uvědomují, že zatímco mohou být při prognózách sportovních výsledků efektivnější než ostatní, většina z toho, co se ve sportu stane, je především dílem náhody. 

Nate Silver demonstroval, že i nejlepší hráč pokeru na světě může být po 100 000 smolných handách stále v minusu. Jak se říká, signál je slabý a šum hlasitý. 

 

Zdroj: Obrázky použity z původního článku dostupného na webu pinnacle.com.

 

Sdílet tento článek ve službě

avatar

O autorovi

David Řezníček

Sportovní nadšenec a vášnivý sázkař. Profesionálně se věnuje psaní článků pro weby ze sázkařského a casino prostředí.

Další zajímavé články od stejného autora

PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Data stojící za udělováním karet ve fotbale: Co vzít v úvahu před sezónou 2023/2024

22.07.2024 21:30 Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článek od Andrewa Beasleyho, jehož profesní kariéra se sice posunula od studia médií k práci v bance, ale jeho skutečnou vášní byl vždy fotbal. Poté, co pozoroval, jak se v jeho milovaném sportu rozšířila data, rychle se tomuto trendu přizpůsobil a nyní se věnuje analýze fotbalových statistik.   Jakou roli hraje v rozhodování VAR? Využití statistik společnosti Opta k analýze udělování karet Diskuse,…

NÁVODY

Kingsbet | Nová sázková kancelář

22.07.2024 10:00 Na našem trhu se nachází celá řada známých sázkovek, mezi kterými nechybí jména jako Tipsport, Betano či Fortuna. V roce 2024 však na trh vstoupilo další zajímavá sázková kancelář Kingsbet, která má rozhodně také co nabídnou. Pojďte se společně s námi podívat, co všechno vám nabízí.     O Kingsbet Možná už vás hra na klasických sázkových kancelářích nudí a chcete si vyzkoušet nějakou tu novinku. Pak pro vás může být Kingsbet zcela ideálním…

TIPY A RADY

Fortuna | Věrnostní body

15.07.2024 12:00 Mnoho českých sázkových kanceláří nabízí pro své pravidelné hráče zajímavou formu odměn prostřednictvím věrnostních bodů. Výjimkou není ani velmi oblíbená Fortuna, který tento systém na své platformě rovněž nabízí. Pojďte se společně s námi dozvědět, jak věrnostní body Fortuny fungují.   Co jsou to věrnostní body na Fortuně? Věrnostní body od Fortuny jsou způsob, prostřednictvím kterého Fortuna odměňuje sázející, jež hrají prostřednictvím její…

BONUSY

Fortuna – registrační bonus 300 Kč

11.07.2024 12:00 Sázková kancelář Fortuna je nejstarší sázkovkou na českém trhu. Působí na něm už od roku 1991 a od té doby si stačila vybudovat velmi silnou hráčskou základnu. Ta se neustále rozrůstá nejen díky široké kurzové nabídce, ale také početným bonusům. Nejzajímavější pro hráče je jistě bonus za registraci, který na Fortuně činí rovných 300 Kč. Pojďte se s námi o něm dozvědět více.   Bonus 300 Kč za registraci u Fortuny Registrační bonusy rozdávají…

BONUSY

Tipsport – registrační bonus 500 Kč do hry

08.07.2024 10:00 Jistě už víte, že Tipsport je, co se komunity týče, největší sázkovou kanceláří u nás. Její řady se navíc neustále rozšiřují a sázkařů na jeho platformě je tak stále více. Jestliže i vy přemýšlíte, že se jím stanete, můžete k tomu nyní využít velmi slušný registrační bonus ve výši 500 Kč do hry. Zjistěte s námi, jak ho můžete získat.   500 Kč za registraci od Tipsportu Stejně jako prakticky všechny sázkové kanceláře nabízí samozřejmě i Tipsport…

SportBreak - nejlepší profesionální sázkaři na jednom místě

Spojte se s jedničkami v oblasti sázkového poradenství! Na SportBreaku najdete komunitu těch nejlepších sázkařů z Česka i Slovenska. Nechte si poradit od skutečných profesionálů a začněte kurzovým sázením vydělávat. Stačí si vybrat z široké nabídky verifikovaných servisů a můžete začít.