EXKLUZIVNĚ: Načasování sázky: Snaha o vytvoření hodnoty PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Načasování sázky: Snaha o vytvoření hodnoty

13.11.2023 12:00

Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku od Luka Pettyho. Luke vystudoval ekonomii na The University of Exeter a následně se vydal na dráhu, která spojuje dva jeho největší zájmy – psaní a sportovní sázení. Přestože se velmi zajímá o fotbal, je otevřený prozkoumání jakéhokoli sportu, ve kterém by se mohla objevit hodnota. Zvláště rád analyzuje trhy z různých úhlů pohledu a snaží se najít výhodu nad bookmakery. 

 

  • Hledání hodnoty
  • Přidání komplexnosti

 

Sázkové trhy jsou vysoce efektivní, což může výrazně ztížit hledání hodnoty. Tento článek se zaobírá tím, zda může načasování a struktura události vytvořit netradiční příležitosti.

 

Hledání hodnoty

Efektivita sázkových trhů výrazně zvyšuje obtížnost hledání hodnoty běžnými způsoby. To ale neznamená, že by se sázkaři měli vzdát své snahy překonat trhy. 

Zatímco jednorázové události mohou být obecně oceněné správně, jedním potenciálně opomíjeným způsobem, jak získat určitou hodnotu na jinak bezcenném trhu, může být využití struktury události. 

Hlavním příkladem je struktura zápasů v rámci dlouhodobé sportovní události, kterou se sázkaři mohou pokusit využít prostřednictvím dlouhodobé sázky.

 

Využití načasování: Teorie

Vezměme si teoretický příklad. Na Tým A lze uzavřít sázku, že v turnaji nevstřelí žádný gól. Kurz je 5.10. Takto vypadá struktura zápasů Týmu A:

  • Zápas 1: Tým A vs. Tým B
  • Zápas 2: Tým A vs. Tým C
  • Zapas 3: Tým A vs. Tým D

Představte si, že Tým B a Tým C jsou dvěma nejlepšími týmy na turnaji, zatímco Tým D patří k outsiderům. To znamená, že Tým A má nižší pravděpodobnost skórovat proti dvěma nejlepším týmům, zatímco zápas proti Týmu D představuje jeho největší šanci na vstřelení branky. Kurzy na to, že Tým A nevstřelí v jednotlivých zápasech gól, mohly před turnajem vypadat například takto:

  • Nevstřelí gól vs. Tým B 1.2
  • Nevstřelí gól vs. Tým C 1.7
  • Nevstřelí gól vs. Tým D 2.5

To znamená, že pravděpodobnost implikovaná dlouhodobou sázkou na to, že Tým A nevstřelí gól, je správná. Zároveň je mnohem větší šance, že Tým A skóruje v posledním zápase než v předchozích dvou.

O nezávislé události se ale nejedná. Očekáváme, že se pravděpodobnost vstřelení branky proti Týmu D zvýší nebo sníží v závislosti na tom, zda skóruje proti Týmům B a C?

Oproti původním kurzům by se závěrečné kurzy mohly změnit a vypadat nějak takto:  

 

Soupeř

Původní kurz

Závěrečný  kurz

Tým B

1.2

1.2

Tým C

1.7

1.65

Tým D

2.5

2.3

 

V tomto případě tak sázkař získává kurz 5.1 na událostech, u kterých je závěrečný kurz 4.55. Sázkař by pak klidně mohl jednoduše vsadit na to, že se Tým A prosadí proti Týmu D i v závěrečném kurzu, a tím si pojistit svou výhodu. 

 

Příklad: Mistrovství světa – skupina G

Příklad toho, o čem mluvím, se odehrál na fotbalovém mistrovství světa v roce 2018, konkrétně ve skupině G. Panama, jeden z nejslabších účastníků turnaje, začínala proti Belgii, následně narazila na Anglii a nejslabší soupeř – Tunisko – ji čekal v posledním utkání. 

V kurzu 9.00 bylo možné vsadit na to, že Panama na turnaji nastřílí nejméně gólů ze všech. Potenciálně vhodnou strategií mohlo být nechat Panamu odehrát první dva zápasy proti silným soupeřům, a poté se pojistit sázkou, na to, že se prosadí proti Tunisku, a to s kompletními znalostmi toho, kolik branek na turnaji vstřelily ostatní týmy.

Jak už to tak bývá, Panama nakonec vstřelila nečekanou branku proti Anglii, což by pro sázkaře sázející na to, že neskóruje v jednotlivých zápasech, bylo špatné. Díky šťastnému vývoji událostí se všechny ostatní týmy prosadily dvakrát ještě předtím, než Panama nastoupila proti Tunisu. To umožnilo podání následujících sázek: 

  • Panama vstřelí nejméně gólů na turnaji: 9.00
  • Panama vstřelí branku Tunisu: 1.57

Díky dlouhodobé předturnajové sázce, si sázkaři mohli dopřát trochu více flexibility než sázením před jednotlivými zápasy. 

 

Přidání komplexnosti

Uvedený příklad zároveň demonstruje, že tyto typy sázek mohou přidat do výpočtu hodnoty složitosti navíc.

Sázkař musí znát pravděpodobnost toho, že Panama vstřelí nejméně gólů. Je nutné znát pravděpodobnosti nejen toho, že Panama vstřelí stanovený počet gólů, ale také toho, kolik gólů dokáží vstřelit ostatní týmy v turnaji. Tato práce navíc však může poskytnout novou příležitost. 

Vynaložené úsilí navíc může odhalit i některé další příležitosti k hodnotným sázkám. Pomohl kandidátům na Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce turnaje fakt, že Anglie a Belgie hrály proti svým nejslabším oponentům hned v prvních dvou zápasech?

To je velmi logický předpoklad, když zvážíme, že se jednalo o snadné zápasy, po kterých následoval přínosný odpočinek před zápasem o osmifinále, kde byla pravděpodobnost jejich skórování nejnižší. 

Je sice pravděpodobně, že se to promítlo do předturnajových kurzů, ale i tak existuje jistá šance, že nějaká ta příležitost zůstala opomenutá.

 

Hledání nevyužitých příležitostí

Smyslem tohoto článku není naznačit, že takové výhody vůbec existují, ale spíše to, že by sázkaři měli mít otevřenou mysl všem možným, často neotřelým, způsobům hledání hodnoty.

S tak efektivními hlavními trhy jsou otázky jako: „Může struktura turnaje představovat příležitost, která ostatním unikla?“ těmi, které by mohly odhalit skryté výhody. Čím více proměnných sázkový trh přináší, tím větší je šance, že bude pravděpodobnost nesprávná. 

Sázkař má tu výhodu, že se může soustředit na jednu specifickou část události a zároveň vynechat sázky bez hodnoty. Myšlení mimo rámec bychom tak rozhodně neměli zavrhovat. 

 

Sdílet tento článek ve službě

avatar

O autorovi

David Řezníček

Sportovní nadšenec a vášnivý sázkař. Profesionálně se věnuje psaní článků pro weby ze sázkařského a casino prostředí.

Další zajímavé články od stejného autora

NÁVODY

MerkurXtip aplikace | Jak sázet z mobilu v MerkurXtip?

16.05.2024 00:00 Mobilní sázení zažívá v posledních letech ohromný rozmach. Není se také čemu divit. Z mobilu si totiž můžete vsadit kdykoliv a kdekoliv. Nejinak je tomu také u zahraniční sázkové kanceláře MerkurXtip. Pojďte se s námi podívat, jak je to s její mobilní aplikací a jakým způsobem si můžete z mobilu vsadit.   MerkurXtip appku nemá Hned na úvod je třeba si říct, že MerkurXtip nativní aplikaci nenabízí. Nenajdete ji tedy na žádném ze storů a nemůžete…

PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Sázení na grandslamy vs. sázení na ostatní turnaje. Sázkařova analýza outsiderů

13.05.2024 23:30 Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku od profesionálního tenisového sázkaře vystupujícího pod předívkou Nishikori, který své tipy poskytuje mj. také na platformě Typio. Jeho dosavadní bilance po více než 4 600 sázkách na zápasy ATP dosahuje YIELDU 5,9 %. Nishikori má aktivní účet na X (Twitter), kde často provádí analýzy tenisového trhu z různých úhlů pohledu.   Sázení na grandslamy vs. sázení na ostatní turnaje Favorit vs. longshot…

NÁVODY

MerkurXtip registrace – postup krok za krokem

09.05.2024 12:00 MerkurXtip je jedním ze zahraničních poskytovatelů, kteří v rámci Česka nabízí možnost vsadit si a zahrát si v online casinu. Jestliže chcete jeho služby využít na vlastní kůži, je potřeba se na něm nejdříve zaregistrovat stejně jako u všech českých sázkovek. Pojďte se s námi podívat, jak postupovat a co je pro registraci potřeba.   Registrace online na PC Podle nás je registrace online přes počítač tou vůbec nejpohodlnější a nejrychlejší…

NÁVODY

Fortuna registrace | Jak na to?

22.04.2024 00:00 Nejspíše není třeba zdůrazňovat, že pokud si chcete v České republice vsadit nebo si zahrát jakoukoliv jinou hazardní hru online, musíte se nejdříve zaregistrovat na stránkách poskytovatele. Platí to i u nejstarší sázkové kanceláři na našem trhu – Fortuně. V rámci našeho článku vás proto kompletně provedeme registračním postupem. Chcete-li vědět, jak na to, čtěte dál!   Registrace na desktopu Již několikrát jsme zmiňovali, že tím vůbec…

NÁVODY

Tipsport podpora – jak ji kontaktovat a s čím mi může pomoci?

21.04.2024 12:00 V současné době se všechny hazardní hry přesouvají do onlinu na internet. Technologie však vždy nejsou stoprocentní. Pro řešení různých potíží proto sázkové kanceláře poskytují propracovanou zákaznickou podporu. Tipsport je největší sázková kancelář u nás a podporu má zvládnutou opravdu bravurně. Pojďte zjistit, jak ji můžete kontaktovat a s čím vším vám může pomoct.   Jak kontaktovat zákaznickou podporu Tipsport? Zákaznická podpora je nedílnou…

SportBreak - nejlepší profesionální sázkaři na jednom místě

Spojte se s jedničkami v oblasti sázkového poradenství! Na SportBreaku najdete komunitu těch nejlepších sázkařů z Česka i Slovenska. Nechte si poradit od skutečných profesionálů a začněte kurzovým sázením vydělávat. Stačí si vybrat z široké nabídky verifikovaných servisů a můžete začít.