EXKLUZIVNĚ: Goalimpact – Jak sázet díky objektivnímu hodnocení hráčů PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Goalimpact – Jak sázet díky objektivnímu hodnocení hráčů

10.08.2024 18:00

Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článek od Dr. Patricka Maye, který je v současné době zodpovědný startup Goalimpact. Ten objektivně hodnotí hráče pouze na základě měření jejich vlivu na konečný výsledek. Goalimpact spojuje jeho vědecké vzdělání s hlubokou láskou k fotbalu. 

 

  • Příběh společnosti Goalimpact
  • Jak Goalimpact používá metriky a statistiku
  • Případová studie z reálného života
  • Jak může Goalimpact pomoci sázkařům?

 

Původně byl algoritmus založen na posuzování síly týmů – něco jako šachové Elo Chess Rating ve fotbale. Model vyhodnotil Řecko jako poměrně silný tým, což nikdo jiný nečekal. Řecko nakonec turnaj vyhrálo (pozn. redakce: řeč je o EURO 2004) a Jörg vyhrál svou sázku. Inspirován tímto úspěchem pokračoval v používání modelu při sázení na fotbalové zápasy. Po skončení letního přestupového období si ale všiml, že jeho model už nefunguje tak dobře, což bylo způsobeno změnami na soupiskách, které se do hodnocení týmů nepromítly. Změnil proto algoritmus tak, aby místo týmů hodnotil samotné hráče. Ukázalo se, že tento přístup funguje mnohem lépe, protože dokáže posoudit sílu týmu i poté, co hráči změní klub. Není tedy třeba říkat, že Jörg vyhrál skoro na každém dalším turnaji, na který vsadil.  

Takto se zrodil Goalimpact.

 

Jak Goalimpact funguje?

Algoritmus měří, jak hráč ovlivňuje gólový rozdíl svého týmu za minutu, přičemž se zaměřuje pouze na samotné skórování, nikoliv na jednotlivé statistiky hráčů. Důvodem takového přístupu „shora dolů“ je komplexita fotbalového utkání. Co tím myslíme? Komplexní systémy znamenají, že každá akce na hřišti je propojena a vytváří něco jako spletitou síť. Proto je velmi obtížné určit, které akce nakonec přispívají k úspěchu týmu, protože vše, co se na hřišti děje, je propojeno.  

 

Idea je podobná +/- skóre v basketbalu. 

 

Fotbalový zápas má nicméně objektivní cíl: hrajete, abyste vyhráli. Jak poznamenal Johan Cryuff: „Abyste vyhráli, musíte dát o jeden gól víc než soupeř.“ Cílem hry je vstřelit gól a neinkasovat. Ve fotbale jde v podstatě o kladný brankový rozdíl. Díky tomu lze objektivně definovat dobrého hráče: 

Hráč je dobrý v případě, že jeho tým střílí více branek, než kolik jich dostane, vždy, když hraje – bez ohledu na to proč a jakým způsobem. 

Algoritmus měří, jaký vliv může mít jeden hráč na gólový rozdíl. Goalimpact tedy má objektivní definici „dobrého hráče“, který je základ jeho modelu.

Idea je podobná +/- skóre v basketbalu s tím rozdílem, že u +/- skóre se nebere v úvahu síla soupeře. Vysoké +/- skóre tedy nutně nemusí znamenat, že je hráč dobrý, ale že hrál proti slabým týmům nebo protihráčům. Naproti tomu Goalimpact bere kvalitu soupeře v potaz. Výsledkem je spíše relativní hodnota než absolutní skóre, která uživatelům umožňuje porovnávat hráče po celém světě.

 

Jak se algoritmus učí?

Jako vstupní údaje algoritmus potřebuje pouze data ze zápasů, jako jsou základní jedenáctka, časy gólů, střídání hráčů a data narození hráčů. Na základě těchto údajů dokáže algoritmus vypočítat kvalitu hráčů již od 1 000 minut odehraného času. Model také zohledňuje míru únavy, červené karty a výhodu domácího prostředí. Protože jsou tato data velmi dobře dostupná, má Goalimpact ve své databázi více než 1 000 000 hráčů z celého světa. Pomocí data narození hráče algoritmus také koriguje relativní odchylku spojenou s věkem hráče a umožňuje uživatelům predikovat budoucí hráčův potenciál.

 

Algoritmus zohledňuje sílu týmu.

 

Příklad

Řekněme, že Manchester City hraje proti Manchesteru United. City vede od 30. minuty 1:0. V poločase United vystřídají Donny van de Beeka za Casemira. United se podaří v 60. minutě vyrovnat a zápas skončí remízou 1:1. Za předpokladu, že jsou oba týmy stejně silné (pro zjednodušení scénáře) by se upravilo hodnocení pouze dvou hráčů, protože konečný výsledek byl 1:1 a většina hráčů tedy má nulový gólový rozdíl. Hodnocení Casemira by se zvýšilo a van de Beekovo by se snížilo, protože jejich individuální skóre by bylo 1:0, respektive 0:1.

Je potřeba si ale uvědomit jednu důležitou věc: tento model předpokládá, že se jedná o první odehraný zápas mezi týmy a všichni hráči mají stejnou výkonnost. Ve všech ostatních následujících utkáních bude algoritmus brát v potaz sílu týmu – pokud by například Manchester City nastoupil proti Plymouth Argyle, očekávali bychom, že City vyhraje třeba rozdílem tří gólů. Pokud by City vyhrálo pouze 1:0, hráčům Plymouthu by se navzdory prohře hodnocení zvýšilo, protože prohráli o méně branek, než se očekávalo.  

Jeden zápas ale ke spolehlivému hodnocení nestačí, protože jeden zápas může být přecejen poměrně náhodný. S dalšími daty se algoritmus může lépe adaptovat.

Každopádně konec nudné teorie – co takhle příklad?

 

Případová studie: objevení Alphonso Daviese

Jedním z úspěšných příběhů společnosti Goalimpact bylo hodnocení Alphonsa Daviese. Ještě, když hrál v Kanadě a jeho tržní hodnota byla nižší než 500 000 €, začal Goalimpact hodnotit jeho potenciální jako světový.  

 

 

Modrá křivka zobrazuje jeho průměrný Goalimpact rating v průběhu dosavadní kariéry, zatímco červená tečkovaná křivka představuje předpokládaný rating v průběhu budoucí kariéry na základě průměrného vývoje hráče.

Obecně platí, že hodnocení nad 140 indikuje potenciál pro pět nejlepších evropských lig. Pro porovnání – nejlepší hráči na světě mají rating přes 170.

Obecně lze říci, že Goalimpact hodnocení nad 140 indikuje potenciál pro pět nejlepších evropských lig. Pro porovnání, nejlepší hráči na světě mají Goalimpact hodnocení přes 170. V době psaní článku byli nejlépe hodnocenými hráči na Goalimpact Thomas Müller, Sadio Mané a Dani Carvajal.  

 

Jak může Goalimpact pomoci sázkařům?

Díky objektivnímu a nezaujatému přístupu poskytuje Goalimpact předpovědní model blížící se realitě.

Součet hodnocení jednotlivých hráčů na hřišti je odhadem celkové síly týmů, ze které lze odvodit očekávaný rozdíl branek mezi oběma týmy, čímž lze získat pravděpodobnosti možných výsledků. 

Goalimpact lze tedy použít jako dodatečný zdroj informací. Sázkaři mohou tyto informace využít k porovnání rozdílů mezi kurzy a trhy v sázkové kanceláři a metrikami Goalimpact.

 

Zdroj: Obrázky použity z původního článku dostupného na webu pinnacle.com.

 

Sdílet tento článek ve službě

avatar

O autorovi

Lubomír Přibyl

Kurzové sázení není pro Luboše pouze koníček, ale životní styl. Sportovním analýzám a statistikám se věnuje přes deset let. V současnosti pracuje jako sportovní redaktor.

Další zajímavé články od stejného autora

VÍKENDOVÉ ŠLÁGRY

VÍKENDOVÉ ŠLÁGRY: Co sledovat o víkendu 23. až 24. prosince 2023

22.12.2023 18:00 V naší rubrice „VÍKENDOVÉ ŠLÁGRY“ vám servírujeme přehled těch nejzajímavějších víkendových sportovních přenosů. Ty největší pecky najdete v naší tabulce níže. Nezapomeňte si na víkend vsadit! Inspiraci najdete u našich nejlepších sázkařských servisů.   Sobota 23. prosince  Čas TV stanice Sport Zápas  01:30 Nova Sport 1 Lední hokej NHL: NY Rangers – Edmonton  02:00 Nova Sport 2 Lední hokej NHL: Winnipeg – Boston  12:30 Nova Sport 3…

VÍKENDOVÉ ŠLÁGRY

VÍKENDOVÉ ŠLÁGRY: Co sledovat o víkendu 16. až 17. prosince 2023

15.12.2023 20:15 V naší rubrice „VÍKENDOVÉ ŠLÁGRY“ vám servírujeme přehled těch nejzajímavějších víkendových sportovních přenosů. Ty největší pecky najdete v naší tabulce níže. Nezapomeňte si na víkend vsadit! Inspiraci najdete u našich nejlepších sázkařských servisů.   Sobota 16. prosince  Čas TV stanice Sport Zápas  01:00 Nova Sport 1 Lední hokej NHL: NY Rangers – Anaheim  04:00 Nova Sport 1 Lední hokej NHL: Vegas – Buffalo   10:30 Eurosport 1, ČT…

PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Asymetrie výsledků: Úspěch vs. neúspěch v kurzovém sázení

07.12.2023 21:00 Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku od Luka Pettyho. Luke vystudoval ekonomii na The University of Exeter a následně se vydal na dráhu, která spojuje dva jeho největší zájmy – psaní a sportovní sázení. Přestože se velmi zajímá o fotbal, je otevřený prozkoumání jakéhokoli sportu, ve kterém by se mohla objevit hodnota. Zvláště rád analyzuje trhy z různých úhlů pohledu a snaží se najít výhodu nad bookmakery.    Co jsou asymetrické…

OSOBNOSTI SPORTBREAKU

TOP 10 servisů v listopadu 2023

04.12.2023 20:40 Kterým servisům se v uplynulém měsíci nejvíce dařilo? Dozvíte se z našeho přehledu. Žebříček nejúspěšnějších servisů jsme seřadili podle celkového zisku.    Z hlediska celkových zisků musíme uznat, že listopad se nejlepší desítce nevydařil tolik jako přecházející měsíce. Oproti říjnu došlo k poměrně významnému poklesu naakumulovaného zisku. Celkový zisk TOP10 servisů se vyšplhal na 471 865 Kč (v říjnu to bylo 600 735 Kč). Na druhou stranu ale…

VÍKENDOVÉ ŠLÁGRY

VÍKENDOVÉ ŠLÁGRY: Co sledovat o víkendu 2. až 3. prosince 2023

01.12.2023 12:00 V naší rubrice „VÍKENDOVÉ ŠLÁGRY“ vám servírujeme přehled těch nejzajímavějších víkendových sportovních přenosů. Ty největší pecky najdete v naší tabulce níže. Nezapomeňte si na víkend vsadit! Inspiraci najdete u našich nejlepších sázkařských servisů.   Sobota 2. prosince  Čas TV stanice Sport Zápas  01:00 Nova Sport 1 Lední hokej NHL: Columbus – Ottawa  01:00 Nova Sport 2 Lední hokej NHL: New Jersey – San Jose  14:45 Eurosport 1, ČT…

SportBreak - nejlepší profesionální sázkaři na jednom místě

Spojte se s jedničkami v oblasti sázkového poradenství! Na SportBreaku najdete komunitu těch nejlepších sázkařů z Česka i Slovenska. Nechte si poradit od skutečných profesionálů a začněte kurzovým sázením vydělávat. Stačí si vybrat z široké nabídky verifikovaných servisů a můžete začít.