Návod na sázení hodnotných kurzů aneb value betting v praxi SÁZKAŘSKÁ TERMINOLOGIE

Návod na sázení hodnotných kurzů aneb value betting v praxi

22.10.2023 12:00

Chcete být v sázení dlouhodobě úspěšní? Sázejte hodnotné kurzy! Právě o tom anglický termín „value betting“ (pozn. redakce: value = hodnota) je. Jde o princip sázení, díky kterému můžete získat v dlouhodobém měřítku výhodu nad bookmakery. Nejde sice o jedinou ziskovou strategii, úspěchu lze dosáhnout také např. pomocí sure bettingu, jde ale zdaleka o tu nejudržitelnější. Jak ale sázení hodnotných kurzů vypadá v praxi?

 

EDIT: Vytvořili jsme revoluční nástroj SportBeet, který value bety a sure bety hledá za vás. Více se dočtete v našem blogu SportBeet – revoluční nástroj pro surebetting a valuebetting.

 

Co znamená hodnota sázky?

Jednoduše řečeno, hodnota sázky je procentuální vyjádření průměrné návratnosti vkladu. Pokud má být vaše sázka z dlouhodobého hlediska zisková, musí se hodnota sázky dostat nad 100 % návratnosti vkladu, tzn. že za každých vsazených 100 Kč musíte z dlouhodobého hlediska získat více než 100 Kč. Sázka je hodnotná v případě, že pravděpodobnost výsledku je vyšší než pravděpodobnost plynoucí z kurzu. Pro lepší pochopení to můžeme demonstrovat na francouzské ruletě s jednou nulou. Právě ta nula představuje výhodu casina, díky které casino z dlouhodobého hlediska vydělává. Návratnost u francouzské rulety je totiž přibližně 97,3 %, tzn. že z dlouhodobého hlediska se vám za každých vsazených 100 Kč vrátí 97,3 Kč! Jak vidíte, tak na ruletě nemáte šanci dlouhodobě získat nad casinem výhodu. To ale pro kurzové sázení neplatí.

 

Příklad s hodem mincí

Sázkař může dlouhodobě vyhrávat pouze za předpokladu, že sázková kancelář udělá „chybu“ a kurzy vypíše „špatně“. Ukažme si to na příkladu hodu mincí. V případě, že mince není „cinklá“ a házející nepodvádí, jsou šance na to, že padne panna nebo orel vyrovnané, tedy 50 % na 50 %. Férově vypsané kurzy na obě příležitosti by tedy byly: 2.00 – 2.00. Za takového předpokladu by se jednalo o tzv. 100% trh, na kterém by neměla výhodu ani sázková kancelář ani sázkař. Návratnost investice by z dlouhodobého hlediska činila 100 %. Za každých vsazených 100 Kč na orla by se vám v dlouhodobém horizontu vrátilo právě 100 Kč. Vysvětlení je jednoduché: existuje přesně 50% pravděpodobnost toho, že padne orel a pravděpodobnost plynoucí z kurzu je také 50 % (vzoreček pro výpočet: 100/kurz => 100/2 = 50).

 

Hod mincí

Zdroj: pixabay.com

 

Co by se ale stalo, kdyby sázková kancelář vypsala na hod mincí kurzy 2.05 – 1.80? Pomocí vzorečku pro výpočet pravděpodobnosti plynoucí z kurzu zjistíme, že kurz 2.05 na jednu ze dvou příležitostí se rovná 48,78% pravděpodobnosti (100/2.05). My ale víme, že reálná šance na výhru je vyšší (50 %), než kterou značí vypsaný kurz. Stačí nám uspět pouze ve 48,78 % případů, abychom byli alespoň na nule. Z dlouhodobého hlediska je pro nás tento kurz výhodný (hodnotný)!

Na reálných trzích by ale po započtení marže sázkové kanceláře byly vypsány kurzy např. 1.90 – 1.90. Což by znamenalo, že sázková kancelář dává šanci tomu, že padne panna nebo orel 52,63 % (100/1.90). Vypsané kurzy by pro nás tedy neměly hodnotu, protože víme, že reálná šance, že padne jedna z možností, je 50 %.

 

Jak převést teorii do praxe?

Jak naši znalost můžeme využít v praxi a najít hodnotný kurz? Opět si můžeme pomoct jednoduchým vzorečkem. Potřebujeme převést pravděpodobnost výsledku na kurz. Výpočet pro zjištění kurzu z pravděpodobnosti je: 100/pravděpodobnost výsledku.

Vezmeme si např. tenisové utkání mezi hráčem A a hráčem B. Sázková kancelář vypsala kurzy na vítězství v zápase následovně: hráč A = 2.20; hráč B = 1.75. Pro to, abychom zjistili, jestli je jeden z kurzů hodnotný, potřebujeme vědět, jaké jsou procentuální šance na vítězství obou hráčů. Zde nastává kámen úrazu. Téměř nikdy nelze odhadnout reálné šance přesně. Dejme tomu, že na základě našich znalostí a za pomocí předzápasové analýzy, dojdeme k závěru, že reálné šance na vítězství jsou mnohem vyrovnanější, než naznačují kurzy. Konkrétně vidíme šance na úspěch hráče A na 48 %, zatímco šance hráče B na 52 %. Na základě výpočtu pro zjištění férového kurzu (takového, který co nejvíce odpovídá skutečnosti) dojdeme k následujícímu.

  • Hráč A má 48% šanci na vítězství; férový kurz je tedy: 100/48 = 2.08
  • Hráč B má 52% šanci na vítězství; férový kurz je tedy: 100/52 = 1.92

Na základě výše zmíněných výpočtů je tedy zřejmé, že hodnotný kurz je ten na vítězství hráče A. Jiný sázkař to ale může úplně jinak, a naopak pro něj bude hodnotný kurz na hráče B, protože mu dává 65% šanci na vítězství. Z dlouhodobého hlediska bude úspěšnější ten, který je reálnému rozložení šancí nejblíže a dokáže ve vypsaných kurzech najít nepřesnost.

 

Spočítejte si hodnotu vaší sázky

Pomocí dalšího vzorečku je dokonce snadné spočítat, jakou procentuální hodnotu vypsaný kurz má. Vzoreček pro výpočet procentuální hodnoty kurzů: [(vypsaný kurz/reálný kurz) - 1]. V našem příkladu tenisového zápasu jsme férové šance hráče A vyjádřili kurzem 2.08. Po dosazení do vzorce tedy dostaneme: [(2.20/2.08) - 1] = 0,05769, takže kurz na hráče A pro nás má hodnotu 5.77 %. Z dlouhodobého hlediska tedy za každých vsazených 100 Kč, vyhrajeme 105,77 Kč => sázka je hodnotná !

Naopak u hráče B budou hodnoty následující: [(1.75/1.92) - 1] = -0.08854, takže kurz na hráče B pro nás má hodnotu -8.85 %. Z dlouhodobého hlediska tedy za každých vsazených 100 Kč, vyhrajeme pouze 91,15 Kč => sázka není hodnotná.

Takto napsané to sice může vypadat celkem jednoduše, ve skutečnosti to ale nic snadného není. Vše se odvíjí od toho, jak přesně dokážeme poznat, jestli má kurz hodnotu, tedy, jak moc přesně dokážeme určit pravděpodobnost výsledku. Také proto je ve skutečnosti dlouhodobě ziskový pouze zlomek sázkařů.

 

Ve skutečnosti je value betting částečně intuitivní

V reálném světě byste těžko mezi sázkaři hledali někoho, kdo používá výše zmíněné vzorečky při každé své sázce a snaží se procentuálně vyjádřit pravděpodobnost výsledku. Určit přesné rozložení reálných šancí je při všech možných proměnných takřka nemožné. Hledání hodnoty je ve skutečnosti trochu více intuitivní, než by se mohlo na první pohled zdát. Tyto výpočty však dobře demonstrují, jak by měl sázkař při hledání hodnoty uvažovat.

V případě, že se vám zdá princip hledání hodnotných kurzů příliš složitý nebo nemáte mnoho času věnovat se mu do hloubky, vsaďte na naše nejúspěšnější servisy. Ty si koncept value bettingu moc dobře uvědomují a jsou díky němu schopni dlouhodobě profitovat.

 

Související články

Surebet aneb sázka na jistotu

Yield

Bankroll management

SportBeet – revoluční nástroj pro surebetting a valuebetting

 

Sdílet tento článek ve službě

avatar

O autorovi

Lubomír Přibyl

Kurzové sázení není pro Luboše pouze koníček, ale životní styl. Sportovním analýzám a statistikám se věnuje přes deset let. V současnosti pracuje jako sportovní redaktor.

Další zajímavé články od stejného autora

OSOBNOSTI SPORTBREAKU

TOP 10 servisů v březnu 2024

02.04.2024 22:00 Kterým servisům se v uplynulém měsíci nejvíce dařilo? Dozvíte se z našeho přehledu. Žebříček nejúspěšnějších servisů jsme seřadili podle celkového zisku.    Hodnocení bude jako klasicky především o číslech. Ty nás sázkaře totiž zajímají nejvíc. Dobrou zprávou je, že také v březnu se nejlepší desítce servisů povedlo v součtu překonat půl milionu – a to o 33 295 Kč. A stejně jako v únoru na tom má největší podíl slovenský vládce pingpongových…

PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Binární myšlení v kurzovém sázení: Co je to „dobrá sázka“?

11.03.2024 19:00 Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku od Luka Pettyho. Luke vystudoval ekonomii na The University of Exeter a následně se vydal na dráhu, která spojuje dva jeho největší zájmy – psaní a sportovní sázení. Přestože se velmi zajímá o fotbal, je otevřený prozkoumání jakéhokoli sportu, ve kterém by se mohla objevit hodnota. Zvláště rád analyzuje trhy z různých úhlů pohledu a snaží se najít výhodu nad bookmakery.    Binární zaujetí …

NÁVODY

Fortuna pobočky | Vsaďte si a získejte vstupenky na fotbal

07.03.2024 15:00 Je jasné, že v době, kdy drtivá většina sázkařů přešla do online světa, nemají kamenné pobočky takové vytížení, jako tomu bylo ještě začátkem tisíciletí. Pobočkám tak pomalu, ale jistě zvoní hrana. Stále se ale, zvláště mezi starší generací sázkařů, najdou zastánci pobočkového sázení. Tradice je tradice. Pokud tedy patříte mezi sázkaře, kteří své tikety rádi probírají s kolegy u přepážky, připravili jsme si pro vás článek o pobočkách Fortuny.  …

OSOBNOSTI SPORTBREAKU

TOP 10 servisů v únoru 2024

04.03.2024 19:00 Kterým servisům se v uplynulém měsíci nejvíce dařilo? Dozvíte se z našeho přehledu. Žebříček nejúspěšnějších servisů jsme seřadili podle celkového zisku.    Se začátkem března se tradičně ohlédneme za nejkratším měsícem v roce. Oproti brutálně vydařenému lednu se celkový zisk nejlepších 10 servisů vrátil, řekněme, do zajetých kolejí. Po sečtení jednotlivých výnosů dostaneme krásných 525 485 Kč! Největší radost nám udělala naše nová akvizice…

TIPY A RADY

Jak vydělat peníze na internetu prostřednictvím SportBreaku a SportBeetu

29.02.2024 21:40 Máte po práci nebo po škole volný čas navíc a rádi byste ho přetavili v přivýdělek, ale na brigádu do call centra ani Mekáče se vám nechce? Pak jste se už pravděpodobně zkoušeli dopátrat na Googlu toho „Jak vydělat peníze na internetu“ nebo „Přivýdělek z domova“ a podobných témat. Sami jsme to zkoušeli, takže víme, co jste našli. Jestli vás vyplňování dotazníků, založení vlastního webu, copywriting nebo natáčení videí neláká, máme pro vás…

SportBreak - nejlepší profesionální sázkaři na jednom místě

Spojte se s jedničkami v oblasti sázkového poradenství! Na SportBreaku najdete komunitu těch nejlepších sázkařů z Česka i Slovenska. Nechte si poradit od skutečných profesionálů a začněte kurzovým sázením vydělávat. Stačí si vybrat z široké nabídky verifikovaných servisů a můžete začít.