EXKLUZIVNĚ: Není to jen o penězích aneb co nám říkají sázkové trhy? PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Není to jen o penězích aneb co nám říkají sázkové trhy?

15.01.2024 21:30

Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku z archivu edukativích článků dostupných na webu sázkové kanceláře pro profesionální sázkaře Pinnacle.

 

  • Porozumění tomu, jak se vypořádáváme s nejistotou
  • Osvícený pohled do minulosti
  • Pohled do budoucnosti
  • Co se stane, když zažijeme jedinečnou událost?

 

Sázení je definováno jako riskování něčeho (obvykle peněz) pro potenciální odměnu při snaze předpovědět výsledek nějaké události. I když se jedná o hru s rizikem a odměnou, sázení poskytuje mnohem více než jen potenciální finanční zisk. Co nám říkají sázkové trhy? Čtěte dál a dozvíte se to. 

 

Porozumění tomu, jak se vypořádáváme s nejistotou

Mezi nejzajímavější poznatky, které ze sázkového trhu získáváme, patří lepší pochopení toho, jak se lidé vypořádávají s nejistotou. Život přináší mnoho nejistých aspektů: bude dnes pršet? Přijdu kvůli zácpě pozdě do práce? Ačkoliv se těmito otázkami zabýváme den co den, málokdy věnujeme čas tomu, abychom si uvědomili, proč se tak rozhodujeme. Při sázení na sport se ale celý proces mění. 

Nezáleží na tom, zda se rozhodujeme, jestli si dnes vezmeme deštník, zda odjedeme do práce o deset minut dříve, abychom se vyhli dopravní špičce, nebo zda vsadíme na to, jestli Manchester United porazí Chelsea. Ve všech těchto případech se potýkáme s nekompletními znalostmi. Pro většinu lidí však bude jenom jedna z těchto tří možností vyžadovat delší přemýšlení než pár vteřin. 

Zmoknout bez deštníku nebo přijít pozdě do práce jsou rizika, která však nemají stejnou váhu jako peníze, které můžeme vsadit na sázku. Hmatatelnější riziko v podobě peněz umožňuje sázkovým trhům vyvolat v nás větší pocit toho, že jdeme „s kůží na trh“, a proto nám také vnáší více světla do toho, jak se v životě vypořádat s nejistotami. 

 

Osvícený pohled do minulosti

Důležitou součástí sázení těch, kteří jej berou vážně, je zaznamenávání sázek a snaha poučit se z minulých událostí. Toto však obvykle probíhá kvůli snaze zlepšit rozhodovací proces pro další sázku. Ať už jde o srovnání vsazených kurzů se závěrečnými kurzy nebo analýzu toho, zda vaše sázka nabídla pozitivní očekávanou hodnotu, smyslem ohlédnutí se za sebe stále zůstává snaha lépe předpovědět budoucí události.

 

I když kurz 5 000 : 1 na výhru Leicesteru v Premier League 2015/16 implikuje pravděpodobnost 0.02 %, stále se nejedná o adekvátní ohodnocení tohoto úspěchu.

 

Sázkové trhy rovněž nabízejí možnost ohlédnout se za jednotlivými událostmi a analyzovat, jak velký úspěch nebo jak velký šok výsledek přinesl. Vzhledem k tomu, že kurzy jsou jednoduše vyjádřením pravděpodobnosti, můžeme sázkové trhy použít k lepšímu porozumění tomu, jak pravděpodobné (či nepravděpodobné) některé výsledky byly. 

Titul Leicester City v Premier League 2015/16 je všeobecně považován za jeden z největších příběhů o outsiderovi v historii sportu. Je snadné tvrdit, že existovala pouze malá pravděpodobnost toho, že Leicester bude na konci 38zápasové sezóny korunován králem soutěže. Většina lidí by neměla problém usoudit, že Leicester mnohem pravděpodobněji spadne (skončí na posledních třech místech), než získá titul. Kam až ale můžeme při pochopení tohoto úspěchu zajít? 

Statistiky nám říkají, že Leicester byl prvním týmem ligu mimo Arsenal, Chelsea, Manchester City a Manchester United, který po 21 letech vyhrál ligu. Tým Claudia Ranieriho byl také prvním vítězem nejvyšší anglické soutěže od roku 1978, jehož rozpočet klubu na platy a souhrnná hodnota přestupů byl jeden z nejnižších v lize. Všechno to zní velmi působivě, ale i s těmito informacemi je stále velmi těžké pochopit, jak velkým úspěchem triumf Leicesteru vlastně byl.

Právě v tento moment vstupují do hry sázkové trhy. I když nám kurz 5 000 : 1, který byl médii často uváděn, nám sice dává určitou hodnotu (0,02% šance), ale i ta je pro nás slabá. Jaká tedy byla skutečná pravděpodobnost toho, že Leicester titul vyhraje?

Joseph Buchdahl připustil, že jeho použití kurzů sázkové kanceláře Pinnacle na události 1X2 pro 380 zápasů v sezóně před tím, než Leicester vyhrál ligu, a simulace Monte Carlo se 100 000 simulacemi sice mají potenciální nedostatky při snaze určit, jak vysoká byla pravděpodobnost, že Leicester titul vyhraje, přesto nám dává mnohem lepší představu než komentáře typu „jednou za života“ a „už nikdy za milion let“, které po úspěchu Leicesteru následovaly.  

Co nám o úspěchu Leicesteru z roku 2015/16 říká sázkový trh? Že šance, že se to stane, byla zhruba 0,001 % (1 ku 100 000). 

 

Jasnější pohled na to, co má budoucnost v rukávu?

Kromě přidání další vrstvy kontextu při posuzování minulých událostí, mohou sázkové trhy pomoci při pohledu do budoucnosti. Ačkoliv je zajímavé využívat sázkové trhy k posouzení pravděpodobnosti úspěchu či neúspěchu sportovních týmů, mají moc nám toho povědět mnohem víc, třeba věcí, které jsou důležitější než to, kdo vyhraje ligový titul.

 

Na začátku amerických prezidentských voleb v roce 2016, dával kurz společnosti Pinnacle 12% šanci, že bude Donald Trump nominovaný za Republikány.  

 

Trhy s politickými sázkami existují už delší dobu, ale s tím, jak se sázení na politiku stává populárnějším, investují sázkové kanceláře do správy těchto typů trhu více a více peněz. S přibývajícími penězi, se tyto trhy stávají efektivnějšími, což z nich dělá spolehlivější ukazatel toho, jak by lidé mohli volit.

Volební průzkumy patří k základním prvkům voleb. Dříve byly považovány za dobrý ukazatel toho, koho by lidé mohli volit, ale poslední dobou se čím dál více vzdalují od skutečných výsledků voleb. Ačkoliv jsou politické sázkové trhy stále volatilní, neustále rostou a my je můžeme chápat jako novou metodu při snaze odhadnout výsledek voleb – využít politické sázkové trhy.  

Sázkové kanceláře a většina sázkařů se na počátku amerických prezidentských voleb roku 2016 nechvalně prolavila tím, že šeredně spletla. Pinnacle původně predikoval Donaldu Trumpovi asi 12% šanci na to, stát se republikánským kandidátem. Teprve když se volby dostaly do závěrečné fáze, se ukázalo, že sázkový trh poskytne lidem dobrý náhled toho, co se skutečně stane.

 

zdroj: pinnacle.com

 

Ti, kdo sledovali živé volební trhy u Pinnaclu, nejspíše dobře věděli, že se Trump blíží vítězství ještě před tím, než média oznámila jeho vítězství na Floridě (jeden ze šesti klíčových států, ve kterém dříve vyhrávali Demokraté). Jak to, že to sázkové trhy věděly dříve než média? Tam jsou informace od lidí nejcennější. 

Pokud něco víte dříve než ostatní, nebo alespoň než většina, sázkové trhy vám poskytují platformu, jak na těchto informacích vydělat. Sázkové kanceláře mají konstantní příval lidí s takovými informacemi, a proto nám mohou poskytnout přesnější představu o tom, jak pravděpodobné je, že k něčemu skutečně dojde, a také o tom, kdy nějaká událost změní pravděpodobnost, že se něco stane. 

 

Co se stane, když zažijeme jedinečnou událost?

Obecně řečeno, sázkové trhy nám pomáhají pochopit, jak se lidé vyrovnávají s nejistotou. Proč lidé sázejí na určité výsledky? Jaké předsudky ovlivňují naše rozhodování? Jsou lidé schopni poučit se ze svých chyb? Všechno jsou to zajímavé koncepty, které by mohly být (nebo už jsou) popsány v samostatných článcích. Sázkové trhy pro nás ale také fungují jako médium, které nám umožňuje podpořit naše názory na absolutně jedinečné události. 

 

V týdnu před zápasem s Floydem Mayweatherem se pravděpodobnost vítězství Conora McGregora více než zdvojnásobila.

 

Notoricky známý boxerský zápas Mayweather vs. Conor McGregor z roku 2017 se zapíše do historie jako jedna z nejzajímavějších sportovních událostí, jakou kdy svět viděl. Byla pořádně našlápnutá, každý měl názor a analyzoval ji, a stejně tak byl i sázkový trh naplněný penězi – aby také ne, jednalo se o jednu z nejsázenějších událostí v historii kurzového sázení. 

Zatímco cirkus tiskových konferencí a neúnavného promování tlačil zápas jako ultimátní podívanou, sázkařská aktivita byla pravděpodobně zajímavější, než zápas samotný. Objem vsazených peněz nejen, že podtrhl, jak velký zájem o zápas byl, ale pohyb kurzů ukázal, jak velký rozdíl panoval v názorech na to, jak se boxerský debutant vypořádá s dost možná nejlepším boxerem, který kdy vstoupil do ringu. 

McGregor, který nikdy v životě profesionálně neboxoval, byl výrazně podhodnocen coby outsider v kurzu 12.00 (takový kurz odpovídá pravděpodobnosti na vítězství 8,3 %). V týdnu před zápasem se ale kurz na McGregora dostal na 5.92, což představuje více než dvojnásobnou šanci na vítězství ve výši 16,9 %. Co způsobilo náhlý obrat ve víře v McGregorovy boxerské schopnosti? Mayweatherovo zranění? Změna pravidel zápasu? Odpověď je mnohem jednodušší: peníze. 

K překvapení obchodního ředitele Pinnaclu Marca Bluma, lidé bez ohledu na jednoznačný kvalitativní rozdíl obou zúčastněných, sázeli na McGregora tolik, že bez ohledu na drastické snížení kurzů neustále přitékaly další peníze. Samozřejmě se objevily i vysoké sázky na druhou stranu, ale bez ohledu na to, jak se kurzy na McGregora snížily a (zpětně) jak špatný kurz byl, lidé stále vesele posílali na svérázného Ira peníze. 

V tomto případě se sázkové trhy zachovaly jako jasné měřítko veřejného mínění. Počet velkých sázek od „dobrých“ sázkařů byl převýšen penězi od rekreačních sázkařů, kteří nepochopili šance Conora McGregora porazit Floyda Mayweathera (předpojatost k favoritovi v praxi). Zároveň to také ukázalo to, jak složité pro lidi může být zpracovat to, co by se v naprosto jedinečné situaci mohlo stát.  

 

Co nám sázkové trhy říkají?

Sázkové trhy existují proto, že do nich lidé vkládají peníze, aby se pokusili získat další peníze. I když se vyplatí své peníze a čas investovat do snahy dosáhnout zisku, může být zajímavé nahlédnout na sázkařské trhy i z jiného úhlu. Pomáhají nám porozumět tomu, jak lidé přemýšlejí a jak se chovají, a zároveň nabízejí bystrý zasvěcený pohled do minulosti a předvídavý náhled do budoucnosti. 

 

Sdílet tento článek ve službě

avatar

O autorovi

David Řezníček

Sportovní nadšenec a vášnivý sázkař. Profesionálně se věnuje psaní článků pro weby ze sázkařského a casino prostředí.

Další zajímavé články od stejného autora

TIPY A RADY

Tipsport - největší komunita sázkařů

27.06.2024 12:00 O Tipsportu často hovoříme jako o jedné z nejstarších sázkových kanceláří na trhu. Mimo to je však také jednou z největších. Právě Tipsport totiž drží prvenství coby sázkovka s největším počtem aktivních klientů. Pojďte se společně s námi podívat, čím to je a co v rámci komunity svým klientům nabízí.   Fórum – místo setkávání všech sázkařů Největším pojidlem Tipsport komunity je zcela jednoznačně zdejší fórum. Právě na něm se sázkaři setkávají a…

NÁVODY

SazkaBet registrace | Návod krok za krokem

24.06.2024 12:00 Sazka je vůbec nejstarším poskytovatelem hazardních her na našem trhu. To se však o její sázkové kanceláři SazkaBet říct nedá. Ta nabízí hráčům velmi zajímavé sázkové možnosti a unikátní zvyšování kurzu u tiketů. Jestliže ho chcete využívat i vy, musíte se samozřejmě na SazkaBetu nejdříve zaregistrovat. V našem článku najdete kompletní návod, jak na to.     Online registrace na PC Registrovat v SazkaBetu se samozřejmě můžete online…

PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Cenová elasticita poptávky a favourite-longshot bias

20.06.2024 21:00 Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku od Luka Pettyho. Luke vystudoval ekonomii na The University of Exeter a následně se vydal na dráhu, která spojuje dva jeho největší zájmy – psaní a sportovní sázení. Přestože se velmi zajímá o fotbal, je otevřený prozkoumání jakéhokoli sportu, ve kterém by se mohla objevit hodnota. Zvláště rád analyzuje trhy z různých úhlů pohledu a snaží se najít výhodu nad bookmakery.    Co je cenová…

SÁZKAŘSKÁ TERMINOLOGIE

Cashout tiketu - co to je a jak to funguje?

17.06.2024 12:00 Ve světě sázení existují různé pojmy a termíny, které výrazně mění způsob hry. Jedním z těch nepoužívanějších a sázkařsku neoblíbenějších je takzvaný cashout. Co to ale vlastně takový cashout znamená a jak se ve světě sázení používá? Na to si odpovíme v našem článku.   Co je to cashout? Cashoutu se říká také předčasná výplata tiketu, což je v podstatě všeříkající. Jednoduše je díky němu možné vyplatit rozehraný tiket ještě předtím, než všechny…

NÁVODY

Fortuna přihlášení | Jak na to?

10.06.2024 12:00 Jistě už dobře víte, že pokud chcete sázet na své favority, musíte mít u některé ze sázkových kanceláří účet. Bez něj to zkrátka nepůjde. Jakmile ho máte, můžete se do něj přihlásit, a právě poté získáte přístup ke všemu, co daná sázková kancelář nabízí. V našem článku se zaměříme na tu nejstarší u nás – sázkovou kancelář Fortuna. Pojďte s námi zjistit, jak se do Fortuny můžete přihlásit na pár kliknutí.   Jak se přihlásit do svého Fortuna účtu…

SportBreak - nejlepší profesionální sázkaři na jednom místě

Spojte se s jedničkami v oblasti sázkového poradenství! Na SportBreaku najdete komunitu těch nejlepších sázkařů z Česka i Slovenska. Nechte si poradit od skutečných profesionálů a začněte kurzovým sázením vydělávat. Stačí si vybrat z široké nabídky verifikovaných servisů a můžete začít.