EXKLUZIVNĚ: Jaká je hodnota na fotbalových trzích? PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Jaká je hodnota na fotbalových trzích?

20.07.2023 11:30

Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku od sázkového analytika Josepha Buchdahla, který spravuje webové stránky www.football-data.co.uk, na kterém poskytuje historické výsledky, zápasové statistiky a údaje o kurzech. Je také autorem knih Fixed Odds Sports Betting: Statistical Forecasting & Risk Management (2003), How to Find a Black Cat in a Coal Cellar: The Truth about Sports Tipsters (2013) a Squares & Sharps, Suckers & Sharks: The Science, Psychology & Philosophy of Gambling (2016).

 

  • Jak najít hodnotu na fotbalových trzích
  • Co je očekávaná hodnota?
  • Jak vypočítat očekávanou hodnotu
  • Statistiky a metriky použitelné pro hledání hodnoty

 

Úspěšné sázení spočívá v hledání očekávané hodnoty. Jak tedy najít očekávanou hodnotu na fotbalových trzích? Čtěte dále a vše se dozvíte. 

 

Jak analyzovat kurzy podle očekávané hodnoty

Sázkařské zdroje nabízí mnoho článků na téma očekávané hodnoty či EV (pozn. redakce: anglická zkratka expected value), takže si je stručně shrneme pomocí jednoduché rovnice:  

Očekávaná hodnota = (Kurz sázkové kanceláře / Skutečný kurz) - 1

Jestliže je skutečný kurz 2.00 a kurz sázkové kanceláře je 2.10, znamená to, že EV  je 0,05, tedy 5 %. Pokud je skutečný kurz 4.00 a kurz sázkové kanceláře je 3.50, očekávaná hodnota je -0,125, čili -12.5 %. Seriózní sázkaři se o daný trh zajímají pouze v případě, kdy je očekávaná hodnota vyšší než 0 % nebo když sázková kancelář nabízí kurzy, které jsou vyšší než skutečný kurz.  

Vědět, jaký je skutečný kurz, je samozřejmě úplně jiná věc. Kurzové sázení není jako kostky nebo ruleta a trhy fungují jako komplexní systémy, pro které neexistují jednoduché algoritmy, které by vám řekli, jaké jsou skutečné pravděpodobnosti výsledků. Musíme je odhadovat pomocí modelování dat a možná také kapky intuice. Čím lepší váš model je, tím blíže bude vámi odhadovaná pravděpodobnost té skutečné.

Model sázkové kanceláře Pinnacle je kombinací jejího vlastního systému analýzy dat a informací o trhu, které získává z modelů svých zákazníků, což znamená, že v odhadování skutečné pravděpodobnosti patří k těm nejlepším. Samozřejmě, že ne vždy je přesný, ale v průměru je až překvapivě dobrý. Přibližně 50 % jejích kurzů 2.00 (po odečtení marže) vyhrává, stejně jako 25 % kurzů 4.00.  

Jednotlivě sice není možné zjistit, které z kurzů byly těm skutečným blíže a které ne, ale v průměru se chyby v podstatě vylučují. 

 

Jak aplikovat očekávanou hodnotu na fotbalové zápasy

Vzhledem k tomu, že závěrečné kurzy těsně před začátkem utkání obsahují více informací o zápase než otevírací kurzy (kurzy, které jsou vypsány jako první), jsou skutečným kurzům v průměru blíže. 

Mohli bychom navrhnout, že hodnota, o kterou se kurzy pohybují, představuje měřítko toho, jaká očekávaná hodnota byla k dispozici v původních kurzech. Tím ale nechceme tvrdit, že závěrečný kurz je vždy přesný, ani že původní kurz je vždy nepřesný. 

Spíše to znamená, že poměr obou kurzů lze použít jako zástupnou míru očekávané hodnoty s přihlédnutím k faktu, že nemůžeme vědět, jaké jsou skutečné kurzy. Pomocí vzorce lze toto tvrzení formulovat následovně: 

Očekávaná hodnota = (otevírací kurz / závěrečný kurz) - 1

Samozřejmě, že někdy budou otevírací i závěrečný kurz nižší než skutečný kurz, někdy budou naopak oba vyšší, někdy bude otevírací kurz vyšší než skutečný a závěrečný kurz nižší a někdy to bude opačně. V průměru vám však poměr mezi oběma kurzy poskytne dobrou představu o tom, jaká byla očekávaná hodnota původních kurzů.

Budeme-li se držet tohoto tvrzení, jaká je očekávaná hodnota na fotbalových trzích? U vzorku 158 092 fotbalových zápasů a 474 276 kurzů na výhru domácích, remízu a výhru hostů jsem vydělil otevírací kurzy od Pinnaclu jejich závěrečnými kurzy, přičemž jsem ze závěrečných kurzů odstranil marži a odečetl jedničku. 

Takže, kolik kurzů mělo očekávanou hodnotu vyšší než 0 %? Bylo to 29,7 %. To je popravdě docela překvapivé zjištění, protože to znamená, že téměř třetina otevíracích kurzů měla kladou očekávanou hodnotu. 

 

Jak významná je očekávaná hodnota na fotbalových trzích?

Na fotbalových trzích můžeme očekávat, že se bude vyskytovat více případů s nízkou očekávanou hodnotou (např. 2 %) než s vysokou (např. 20 %). Ale o kolik více to bude? Seřadil jsem velikost očekávané hodnoty pro každou sázku vzestupně a poté vypočítal kumulativní procento.

Například 29,7 % kurzů mělo EV vyšší než 0 %, ale pro EV vyšší než 2 % to klesá na 21,7 %. 10% EV už má pouze 6,6 % kurzů a u 20% EV už hovoříme pouze o 1,8 % kurzů. Tento trend je zachycen na následujícím grafu: 

Evidentně můžeme najít velkou očekávanou hodnotu i na trhu s fotbalovými zápasy. Nečekejte ale mnoho velkých darů. Dostupnost rostoucí EV klesá exponenciálně, což znamená, že čím vyšší očekávaná hodnota, tím méně jí najdete, a to ještě za předpokladu, že víte, kde ji hledat. 

Mnohem větším problémem je pro sázkaře zjistit, kde očekávaná hodnota vůbec je. Pomocí tohoto zástupného měření se o ní totiž nedozvíte do doby, než Pinnacle zveřejní své závěrečné kurzy a v té době už jsou ty původní pryč.  

Nicméně pokud máte fungující prognostický model a dokážete dobře odhadovat skutečné kurzy, víte, že jakmile Pinnacle zveřejní otevírací kurzy, existuje (teoreticky) velké množství příležitostí k dosažení zajímavého profitu.

 

Zdroj: Obrázky použity z původního článku dostupného na webu pinnacle.com.

 

Sdílet tento článek ve službě

avatar

O autorovi

Lubomír Přibyl

Kurzové sázení není pro Luboše pouze koníček, ale životní styl. Sportovním analýzám a statistikám se věnuje přes deset let. V současnosti pracuje jako sportovní redaktor.

Další zajímavé články od stejného autora

OSOBNOSTI SPORTBREAKU

TOP 10 servisů v srpnu 2024

08.09.2024 17:15 Kterým servisům se v uplynulém měsíci nejvíce dařilo? Dozvíte se z našeho přehledu. Žebříček nejúspěšnějších servisů jsme seřadili podle celkového zisku.    Po nárůstu zisku TOP 10 v červenci došlo k progresu také v srpnu. V posledním letním měsíci se celkové zisky nejlepší desítky zvedly na 527 045 Kč, což je více než 16% měziměsíční nárůst! Těšíme se, že s přicházejícím podzimem a novými posilami do řad našich poradců, se zisky, a tím pádem i…

PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Úvod do teorie pravděpodobnosti a bayesovská inference v hazardu

01.09.2024 16:00 Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku od sázkového analytika Bryana Nicholsona, který je mj. autorem několika knih o kurzovém sázení včetně jeho nejznámější publikace Hypnotised by Number. Bryanovou největší specializací je golf.   Co je teorie pravděpodobnosti a jak funguje? Jak funguje Bayesova věta v praxi? Podmíněná pravděpodobnost v sázení na fotbal Bayesovská inference v hazardu   Ti, kteří studovali teorii pravděpodobnosti…

TIPY A RADY

Jak vydělat peníze na internetu prostřednictvím SportBreaku a SportBeetu

25.08.2024 10:40 Máte po práci nebo po škole volný čas navíc a rádi byste ho přetavili v peníze, ale na brigádu do call centra nebo Mekáče se vám nechce? Pak jste už pravděpodobně zkoušeli googlit fráze typu „Jak vydělat peníze na internetu“ nebo „Přivýdělek z domova“ apod., že? My jsme to také zkoušeli, takže víme, co jste našli. Jestli vás vyplňování dotazníků, založení vlastního webu, copywriting nebo natáčení videí neláká, máme pro vás nestandardní, ale…

PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Goalimpact – Jak sázet díky objektivnímu hodnocení hráčů

10.08.2024 18:00 Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článek od Dr. Patricka Maye, který je v současné době zodpovědný startup Goalimpact. Ten objektivně hodnotí hráče pouze na základě měření jejich vlivu na konečný výsledek. Goalimpact spojuje jeho vědecké vzdělání s hlubokou láskou k fotbalu.    Příběh společnosti Goalimpact Jak Goalimpact používá metriky a statistiku Případová studie z reálného života Jak může Goalimpact pomoci sázkařům?   Původně…

OSOBNOSTI SPORTBREAKU

TOP 10 servisů v červenci 2024

06.08.2024 20:15 Kterým servisům se v uplynulém měsíci nejvíce dařilo? Dozvíte se z našeho přehledu. Žebříček nejúspěšnějších servisů jsme seřadili podle celkového zisku.    V červenci se dařilo! Ani jeden ze servisů se sice nepřehoupl přes magickou hranici 100 tisíc, ale desítka nejziskovějších servisů v červenci dohromady urvala 451 925 Kč, což je o více než sto tisíc více než v červnu. A to je na letní měsíc krásný výsledek, ze kterého máme radost nejen my,…

SportBreak - nejlepší profesionální sázkaři na jednom místě

Spojte se s jedničkami v oblasti sázkového poradenství! Na SportBreaku najdete komunitu těch nejlepších sázkařů z Česka i Slovenska. Nechte si poradit od skutečných profesionálů a začněte kurzovým sázením vydělávat. Stačí si vybrat z široké nabídky verifikovaných servisů a můžete začít.