Co je to asijský handicap v kurzovém sázení? SÁZKAŘSKÁ TERMINOLOGIE

Co je to asijský handicap v kurzovém sázení?

15.10.2023 20:30

V tomto článku se zaměříme na další známý pojem, kterým je „asijský handicap“. Jde o celosvětově oblíbený typ sázky, který využívají také naše servisy. Víte co asijský handicap znamená a jak ho sázet?

 

Asijský handicap maže rozdíl mezi favoritem a outsiderem

Asijský handicap (zkráceně též AH) sázkařům umožňuje vsadit na favorita duelu za vyšší kurz, než jaký nabízí klasická sázka na vítěze (1 – X – 2). Tímto způsobem bývá využíván nejčastěji. Jde o virtuální náskok, který je přičten outsiderovi utkání, aby měl podobnou šanci na vítězství jako favorit. Na rozdíl od evropských handicapů, kde se vypisují sázky na výhru, remízu či prohru, u asijského handicapu jsou k dispozici pouze dvě možnosti (výhra domácích nebo výhra hostů). A to je důvod, proč byl evropský handicap tím asijským tak převálcován.

 

Druhy asijských handicapů

Asijské handicapy dělíme na několik druhů, podle kterých se odvíjí výše výhry či ztráty. Názvosloví není kodifikováno, takže se můžete setkat s různými názvy. My jsme zvolili následující:

 

1) Klasický asijský handicap

Tímto handicapem myslíme např. AH -0.5 nebo AH -1.5. Jde o podobný princip jako u evropského handicapu. Tým, který sázkař vsadí v handicapu -0.5, musí vyhrát alespoň o jednu branku, aby byla sázka výherní. Tým, který sázkař vsadí v handicapu -1.5, musí vyhrát alespoň o dvě branky, aby byla sázka výherní.

 

Klasický handicap

 

2) Asijský handicap bez remízy (celý handicap)

Příkladem takového handicapu je AH -1.0. Vsadit lze pouze na dvě možnosti. Pokud by tým vsazený v handicapu -1.0 vyhrál právě o jednu branku, vrací se sázkaři vklad. Výhra minimálně o dvě branky znamená výhru, remíza nebo prohra daného týmu zase prohru.

 

Celý handicap

 

3) Dvojitý (čtvrtinový a tříčtvrteční) asijský handicap

Tímto handicapem máme na mysli sázky např. AH -1.25 nebo AH -1.75. U této příležitosti se handicap rozkládá na dva samostatné handicapy. V prvním případě na -1.0 a -1.5, ve druhém případě -1.5 a -2.0.

Při sázce na tým v asijském handicapu -1.25 tedy může dojít ke třem výsledkům:

  • Pokud daný tým vyhraje pouze o jednu branku, prohráváte polovinu vkladu (polovina vkladu se vám vrátí na hadicap -1.0 a polovinu prohrajete na handicap -1.5).
  • V případě výhry alespoň o dvě branky je sázka vítězná.
  • Pokud zápas dopadne remízou nebo prohrou týmu, na který jste vsadili, tiket je proherní.

 

Dvojitý handicap

 

4) Sázka bez remízy či AH 0

Podobná sázka jako u asijského handicapu bez remízy. V tomto případě vám však při remíze sázková kancelář vrací vklad. Ekvivalentem této sázky je sázka bez remízy. V českých sázkových kancelářích se většinou setkáte s pojmenováním sázka bez remízy, u zahraničních bookmakerů naopak s AH 0.

 

Handicap AH0

 

5) Asijský handicap u sázek na góly

Poslední kategorií, kterou si v tomto článku probereme, je asijský handicap na počet gólů v zápase. Svými pravidly je stejný jako klasický handicap, o kterém jsme se doteď bavili. Pokud tedy narazíte na sázku typu „počet branek 1.75“ znamená to, že pokud vsadíte over, sázka je výherní, když v zápase padnou alespoň tři branky. Pokud padnou dvě, berete polovinu výhry. Menší počet branek pak znamená prohru.

Princip při sázce na over u příležitosti „počet branek 1.25“ je ten, že pokud padne v zápase jen jeden gól, prohráváte polovinu vkladu. Dvě a více branek pak znamená výherní sázku. Pro lepší orientaci v asijském handicapu jsme pro vás připravili následující tabulku.

 

Příklady asijského handicapu

 

Výhody asijského handicapu

  • Větší šance na výhru – Pokud nepočítáme celé AH (AH 0), kdy se vrací vklad, tak jsou u asijských handicapů pouze dvě možnosti výsledku. Na rozdíl od sázek typu 1X2 tedy ubývá jedna proherní možnost.
  • Možnost vyhrát, i když vámi vsazený tým prohraje – Ano, i toto je u asijského handicapu možné. Můžete vsadit například AH +2.5, a pokud váš tým prohraje maximálně o dva góly, vaše sázka je výherní.
  • Sázkové kanceláře vás nebudou tolik omezovat – Na asijské handicapy nejsou zpravidla tak nízké limity sázek jako na běžné sázky, což pocítíte zejména pokud sázíte za větší finanční obnos.

 

Související články

Sázka na vítěze zápasu do rozhodnutí

Jak sázet na výsledek zápasu

Dvojitá šance u Fortuny

Sázka bez remízy

BetBuilder

Sázka OVER / UNDER

Statistické sázky

 

Sdílet tento článek ve službě

avatar

O autorovi

Luboš Řepa

Další zajímavé články od stejného autora

NÁVODY

Jak na kontrolu tiketu u Sazky

12.11.2023 10:15 Tak trochu ve stínu ostatních velkých hráčů na poli kurzového sázení u nás zůstává společnost Sazka, konkrétně její divize kurzového sázení Sazkabet. A to i přes kvalitní služby, které nabízí. Mnohé z našich úspěšných servisů ale Sazkabet využívají, a proto si v dnešním článku ukážeme způsoby, jakými lze u této společnosti zkontrolovat svůj tiket.   Kontrola přes mobilní aplikaci Stejně jako u ostatních sázkových kanceláří i u Sazkabet platí, že…

SÁZKAŘSKÁ TERMINOLOGIE

Co znamená sázka under/over?

24.10.2023 18:00 Mezi nejpopulárnější trhy, na které mnozí z nás včetně našich úspěšných verifikovaných servisů sází, patří tzv. under/over (česky „pod/nad“) . Co přesně tento typ sázky znamená a na co všechno lze takto sázet?   Branky, body, gamy O co v tomto typu sázky jde, vám napoví překlad anglických slovíček „over“ a „under“. V podstatě se jedná o sázku na to, jestli něčeho (běžně gólů, bodů, gamů atd.) bude více nebo méně, než je vypsaná hranice. Ve…

NÁVODY

Kontrola tiketu u Fortuny. Jak na to?

24.10.2023 11:45 Sázková kancelář Fortuna se společně s Tipsportem řadí mezi největší sázkové kanceláře u nás. Není proto divu, že jde svým klientům naproti nejen co do šíře nabídky, ale také v pohodlnosti při kontrole tiketu. Jak tedy na to?   Kontrola přes mobilní aplikaci Mobilní aplikace Fortuna je k mání na nejpoužívanějších mobilních platformách Androidu a iOS a orientace v ní je velmi intuitivní. Po přihlášení naleznete na spodní liště tlačítko „Tikety“,…

SÁZKAŘSKÁ TERMINOLOGIE

Jak sázet na výsledek zápasu?

23.10.2023 11:45 Ačkoli sázkové kanceláře nabízejí několik desítek možných sázek na jednotlivé zápasy, tím nejsázenějším je a bude klasický výsledek zápasu, tedy tip na výhru domácích, remízu či vítězství hostů. Kdy se takové sázky vyplatí a kdy zase tolik ne? A proč se mnoho našich úspěšných servisů těmto sázkam často raději vyhýbá?   1 – X – 2 – 1X – X2 – 12 Výše uvedený zápis není žádnou matematickou rovnicí, nýbrž výpisem možností na výsledek zápasu. Sázkař…

SÁZKAŘSKÁ TERMINOLOGIE

Dvojitá šance u Fortuny. Co tato sázka znamená?

22.10.2023 08:50 Termín „dvojitá šance“ lze v prostředí českých sázkových kanceláří vnímat více způsoby. Tím prvním a známějším je sázka na neprohru vybraného celku. Dvojitá šance v tomto případě znamená, že sázkař vyhraje, i když zápas skončí remízou. V tomto článku se ale zaměříme na odlišný typ sázky.   Vysvětlení dvojité šance V sázkové kanceláři Fortuna se pod pojmem „dvojitá šance“ skrývá sázka, kdy tipér sází na to, že jeho tým vyhraje buď určitou část…

SportBreak - nejlepší profesionální sázkaři na jednom místě

Spojte se s jedničkami v oblasti sázkového poradenství! Na SportBreaku najdete komunitu těch nejlepších sázkařů z Česka i Slovenska. Nechte si poradit od skutečných profesionálů a začněte kurzovým sázením vydělávat. Stačí si vybrat z široké nabídky verifikovaných servisů a můžete začít.