Sázení jako investice — proč je lepší než obchodování na burze? TIPY A RADY

Sázení jako investice — proč je lepší než obchodování na burze?

22.08.2022 12:00

Sportovní sázení se neustále rozvíjí. Z původně okrajové zábavy, kterou se lidé raději ani moc nechlubili, se stává běžná zábava milionů sportovních fanoušků. Společně s tím jdou ruku v ruce také stále dostupnější informace, díky nimž stále více lidí chápe, že sportovní sázení může být také skvělým způsobem investice, alespoň pokud na něj jde člověk z „té správné strany“. Jistý potenciál sázení jako investice jste určitě vycítili i vy, protože jinak byste se ani neobtěžovali číst tyto řádky. Jak dobře na tom sázení z pohledu investice je, však dost možná ani vy netušíte. V tomto článku si sázení porovnáme s obchodováním na burze, protože právě na tom lze jeho potenciál pochopit zdaleka nejlépe.

 

Jak dosahují zisků investoři?

Pakliže se rozhodnete obchodovat na burze, vaším hlavním předpokladem bude schopnost správně odhadovat vývoj ceny. Ať už se bude jednat o měny / kryptoměny, komodity nebo cenné papíry, peníze budete vydělávat tím, že nakoupíte levně a prodáte draze (respektive za cenu vyšší, než za jakou jste nakoupili). To samozřejmě vyžaduje hluboké znalosti, které běží na pozadí, například vývoj politických událostí či fungování obchodních vztahů. 

Pakliže tyto znalosti nemáte, na burze si jen těžko vyděláte, protože i když vám jeden obchod vyjde, další zase nevyjde (vývoj ceny půjde opačně, než byste si přáli) a vy v součtu všech obchodů, v dlouhodobém horizontu budete přinejlepším na nule, nebo spíše pod nulou. A stejně to funguje i ve sportovním sázení.

 

Jak dosahují zisků sázkaři?

Sportovní sázení funguje stejně jako obchodování na burze. Pakliže sázkař kontinuálně sází na kurzy, které mu přinášejí větší výhry, než by s ohledem na pravděpodobnost přinášet měly, potom vykazuje zisk. Toto je základ value bettingu, jediné prokazatelně ziskové strategie sázení (v dlouhodobém horizontu). 

Aniž bychom do konceptu value bettingu více zabředávali, podobnost s obchodováním na burze je víceméně jasná. Cílem ziskového sázkaře není určit vítěze (protože nějakou pravděpodobnost na výhru má každá ze zúčastněných stran, dokonce i kdyby hrála Horní dolní se Spartou), ale najít cenu, za kterou se vyplatí vsadit, tedy podstoupit risk.

 

Sázení vs. obchodování na burze

Sázení na profesionální úrovni je o spoustě informací, stejně jako obchodování na burze. Sázkaři se snaží odhadnout vývoj ceny, tedy podat za kurz vyšší, než je kurz zavírací (až na některé výjimky). Obchodníci na burze to mají naopak. Klíč k ziskovému obchodování je ovšem stejný. Lidé se snaží uzavírat obchody za dobré ceny. Některé obchody samozřejmě přinesou ztráty, pokud se ovšem drží toho, že uzavírají obchody za dobré ceny, potom jim výnosy z úspěšných obchodů vynesou dostatek zisků, aby pokryli ztráty a na konci delšího časového období vykázali zisk. 

Soubor schopností a dovedností pro sázkaře a burzovní makléře je tedy plus minus stejný. Tyto dva obory se liší především v tom, jaké znalosti člověk musí mít. Zatímco obchodník na burze bude potřebovat znalost politického zázemí, sportovní sázkař musí znát zázemí sportovní. To je ovšem každému jasné. 

Co však jasné dost možná není, je objem práce, kterou musí oba tito lidé vykázat. Pakliže si nezaplatíte tipy sázkařů, kteří za vás tuto práci odvedou, budete pro ziskové sportovní sázení muset obětovat velkou spoustu času. A to i v případě, kdy nějakému sportu hodně dobře rozumíte. Denním chlebem sázkaře, stejně jako obchodníka na burze, je pročítání nových informací stejně jako procházení statistik a zpracovávání hromady údajů. 

 

Proč je sázení lepší než obchodování na burze?

Mezi sázením a obchodováním na burze však nejdeme i spoustu rozdílů. A tyto rozdíly hrají jasně ve prospěch sportovního sázení.

 

Zábavná stránka

Asi si lze jen těžko představit, že by se miliony drobných investorů na burze se zálibou dívali na křivku vývoje ceny měn, komodit nebo cenných papírů a pociťovaly stejné vzrušení, jako při sledování fotbalového, hokejové či jakéhokoliv jiného zápasu. Pocit, když se exekutor pokutového kopu námi vsazeného týmu rozeběhne k míči, skóruje z absolutně nesmyslné pozice a pošle svůj tým do vedení, prostě nic nepřekoná.

 

Větší počet obchodů v menším časovém horizontu

Pomineme-li zábavnou složku, může nám sázení za jistých podmínek přinést ještě jednu nepopiratelnou výhodu. Pakliže se nevěnujete obchodování s kryptoměnami, které často přináší rychlé skoky ve vývoji ceny a pokud nebudeme počítat s nějakým automatizovaným systémem pro odhalení vývoje ceny, potom pro zajímavé zhodnocení peněz na burze musíte počítat s delším časovým obdobím, případně s mnohem větším objemem obchodů nutných k dosažení stejných výsledků.

V sázení se stavíte (až na obchodování na burze sázek) proti bookmakerům, kteří často dělají chyby a tyto chyby navíc přinášejí mnohonásobně vyšší zhodnocení, to vše v mnohem kratším časovém horizontu. Není to sice úplně pravidlem, nicméně při správně nastavené strategii můžete v sázení „protočit“ více peněz při stejném nebo i vyšším zhodnocení. Tím pádem můžete mít na konci měsíce větší zisk s menším počátečním kapitálem jak na burze.

 

Snadnější sledování obchodů pro nezasvěcené investory

Poslední obrovskou výhodou sázení na sport je snadná přístupnost této činnosti pro široké publikum. Pokud sázení neberete pouze jako koníček a chtěli byste s ním vydělávat i bez znalosti sportu, potom si můžete zaplatit prokazatelně ziskový sázkový servis a dávat tipy podle něj. Vše je velmi snadné – podáte sázku a potom jen čekáte na to, jak dopadne. Sledovat ziskové obchodníky na burze je ovšem velice obtížné, samozřejmě pokud nebudeme počítat s nějakými automatizovanými platformami.

 

Sázení jako investice - závěr

Samozřejmě porovnávat obchodování na burze a sázení na sport může být ošemetné, protože v této rovině hodně záleží také na schopnostech a dovednostech samotného obchodníka / sázkaře. Minimálně z pohledu běžného smrtelníka je však sázení na sport lepší, protože přináší větší vzrušení z této činnosti a potenciálně snadnější sledování ziskových tipů a tudíž snadnější zhodnocení peněz.

Sdílet tento článek ve službě

avatar

O autorovi

Lucie Jiříková

Sportovní sázkařka a investorka. Majitelka mnoha sázkových servisů na verifikaci SportBreak, kde působí pod názvem BETTING GIRL.

Další zajímavé články od stejného autora

SportBreak - nejlepší profesionální sázkaři na jednom místě

Spojte se s jedničkami v oblasti sázkového poradenství! Na SportBreaku najdete komunitu těch nejlepších sázkařů z Česka i Slovenska. Nechte si poradit od skutečných profesionálů a začněte kurzovým sázením vydělávat. Stačí si vybrat z široké nabídky verifikovaných servisů a můžete začít.