EXKLUZIVNĚ: Aplikace moudrosti davu v kurzovém sázení PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Aplikace moudrosti davu v kurzovém sázení

26.12.2023 16:40

Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku z archivu edukativích článků dostupných na webu sázkové kanceláře pro profesionální sázkaře Pinnacle.

 

  • Co je to moudrost davu?
  • Využití moudrosti davu v kurzovém sázení
  • Případy Harryho Redknappa a Německa
  • Kdy moudrosti davu důvěřovat?

 

Snažíte-li se dospět k předpokládanému výsledku obtížné hádanky, je rozumné předpokládat, že průzkum mezi velkým množstvím lidí, kteří se snaží predikovat výsledek, vygeneruje relativně přesný kolektivní odhad. Tato teorie je známá jako „moudrost davu“ a lze ji efektivně použít při rozhodování se v nejistých situacích, jako např. při předpovědi sportovních sázek. 

Tato metoda je ale použitelná pouze v případě, pokud dokážete určit, kdy je dav spolehlivý a kdy se naopak chová jako tupé stádo. Jak tedy poznáte, kdy se dav mýlí? Pokračujte ve čtení a dozvíte se to.

 

Co je to moudrost davu?

Moudrost davu funguje na principu shromáždění velkého počtu a velké rozmanitosti lidí za účelem predikovat výsledek určitého scénáře. Teorie počítá s tím, že účastníci budou nadhodnocovat a podhodnocovat výsledky přibližně stejnou měrou, díky čemuž se průměr jejich predikcí přiblíží k téměř perfektnímu tipu. Ačkoli tato metoda nemůže garantovat, že uhodnete přesné číslo, ve většině případů by se váš odhad měl alespoň trochu blížit skutečnému výsledku.  

Tento fenomén byl poprvé pozorován na začátku 20. století antropologem Francisem Galtonem. Ten si při návštěvě veletrhu s hospodářskými zvířaty všiml soutěže, ve které se lidé snažili odhadnout váhu poraženého vola. Nikdo sice hmotnost neodhadl úplně přesně, ale Galton vypočítal, že medián všech dodaných tipů se pohyboval do 0,8 % od správné odpovědi. 

Jak je popsáno v knize Jamese Surowieckiho z roku 2004 The Wisdom of Crowds (Moudrost davů), tato metoda přesahuje mnoho aspektů rozhodování a lze ji aplikovat na široký a fascinující průřez různých scénářů. Mezi ty nejzajímavější patří hledání ponorky USS Scorpion, která se ztratila v severním Atlantiku v květnu 1968.  

Snahy námořnictva o její nalezení zúžily oblast vyhledávání pouze na okruh 20 mil. Při testu kolektivní moudrosti si námořní důstojník John Craven vyžádal individuální názory od široké a různorodé skupiny námořních a záchranářských expertů a využil jejich společné informace k určení místa, které se nakonec ukázalo být vzdálené pouze 220 yardů od skutečného vraku ponorky. 

 

Využití moudrosti davu v kurzovém sázení

Podobně jako při hledání vraku ponorky nelze ani výsledky sportovních událostí znát předem, což ale obecně nebrání „davu“, aby kolektivně přesně odhadl pravděpodobnost konkrétních výsledků. Sázkové kanceláře získávají přesnější kurzy díky moudrosti davu tak, že počáteční kurzy vystavují veřejnému hodnocení.

 

Nejlepší sázkaři mají tendenci podávat sázky jako první, zatímco „veřejné peníze“ často přicházejí později. 

 

Zvláště dobří sázkaři mají vlastní představu o počátečních kurzech, které je přimějí k rychlým sázkám, jež přetvářejí trh. K tomuto dochází často na Pinnaclu, protože jejich zákaznická základna zahrnuje vysoký podíl dobrých sázkařů, které přitahují nejnižší marže. 

Jak se trh stává likvidnějším (jinými slovy více lidí vyjádří svůj názor podáním sázky), zpravidla se posune do nejefektivnější polohy. Stejně, jako by se měl s přibývajícím počtem tipů stát odhad informovaným davem přesnějším.

V případě hledání USS Scorpion ale Craven vymezil svůj „dav“ na nejlepší dostupné odborníky, od kterých shromáždil nezávislé názory. Pokud jde ale o sázení, nejsou dobří sázkaři jedinými účastníky a rozhodnutí nevznikají ve vzduchoprázdnu, takže co se stane, když se do procesu zapojí i méně informovaní sázkaři, a v případech, kdy se dobří sázkaři do tipování vůbec nezapojí? 

Sázkaři, kteří se podílejí na pohybu trhu, obvykle pocházejí z rozsáhlého spektra znalostí a zkušeností a často existuje specifické časové rozložení toho, kdy jednotlivé skupiny podávají své sázky. 

Důležitou součástí sázení je pochopení behaviorálních předsudků a toho, jak mohou ovlivnit racionální posuzování rizika. Výše jsem uvedl, že ti nejlepší sázkaři mají tendenci podávat své sázky první, zatímco „veřejné peníze“ (tedy ty od méně informovaných sázkařů) často přitékají blíže před začátkem dané události. 

Takoví sázkaři se při svém rozhodování často opírají o náhodné faktory, jako např.: „Který tým znám lépe?“, „Který tým vítězí častěji?“ nebo „Na který tým vsází všichni ostatní?“. Tyto lenivé úsudky často rezultují v to, že je na favorita vsazeno více peněz, což vede k vychýlení trhu od jeho nejefektivnější polohy. 

Toto je ukázka toho, jak může být moudrost davu vytlačena hloupostí stáda. Veřejné peníze trh spíše zakalují, než kompletně převrací, ale tento způsob špatného kolektivního uvažování, známý jako informační kaskáda, může mít mnohem větší dopad. 

 

Případy Harryho Redknappa a Německa

Příklady informačních kaskád mimo sázkařské prostředí zahrnují třeba „run“ na banku nebo vzestup a rychlý pád dřevěných silnic v 19. století (případy popsané v Surowieckiho knize). 

 

Informační kaskády vedou ke zpětnovazebným smyčkám, jelikož jsou sázky podávané na základě tvrzení, které původně vedlo k poklesu ceny. 

 

Ve světě kurzového sázení můžeme často model informační kaskády pozorovat na trzích, které se vztahují k postům hlavních trenérů. Bylo tomu tak například po rezignaci Fabia Capella na post trenéra Anglie v únoru 2012. To spustilo lavinu sázkařů sázejících vysoké částky na nízké kurzy, že na jeho místo bude jmenován Harry Redknapp.   

V tomto případě byl trh k nepřesnému odhadu poháněn přesvědčivými argumenty pro Redknappovo jmenování a ochotou mnoha sázkařů spoléhat na úsudek jiných lidí a médií. Nakonec byl v květnu toho roku jmenován do pozice hlavního trenéra anglické reprezentace Roy Hodgson.

Podíváme-li se blíže do současnosti, můžeme ukázat na Mistrovství světa 2018, na kterém byli do role favoritů či spolufavoritů na vítězství v turnaji mnoha bookmakery pasováni Němci a okamžitě se mezi sázkaři stali jednou z nejpopulárnějších voleb.

Tento názor se opíral o poměrně přímočarou myšlenku – Němci byli obhájci titulu, druhý tým žebříčku FIFA a na nedávných mezinárodních turnajích konzistentně postupovali do rozhodujících vyřazovacích fází.

Při bližším zkoumání ale zjistíme, že Německo vstoupilo do turnaje v poměrně špatné formě, když vyhrálo pouze 1 z předchozích 6 zápasů, a to přátelák se Saúdskou Arábií. Jejich skupina složená z Mexika, Švédska a Jižní Koreji navíc na základě příslušného světového žebříčku podle systému Elo (World Football Elo Ratings) patřila k nejtěžším na turnaji.

K tomu všemu chyběla v sestavě řada klíčových hráčů, kteří stáli za úspěchem v roce 2014, jako například Phillip Lahm, Bastian Schweinsteiger a Miroslav Klose. Jejich místa zaujali neméně talentovaní, avšak o poznání méně zkušení hráči. 

Ačkoli jejich vyřazení ve skupinové fázi lze stále považovat za šok, existovalo mnoho důvodů domnívat se, že vítězství v turnaji bude pro tým Joachima Löwa obzvláště těžkým úkolem.  

Informační kaskády často vedou ke zpětnovazebným smyčkám, jelikož jsou rozhodnutí (či sázky) neustále prováděny na základě původního předpokladu, který zpočátku tlačil cenu dolů. To jen podtrhuje případ ponorky USS Scorpion – čím složitější je otázka a/nebo čím slabší je soubor znalostí lidí, tím méně spolehlivá kolektivní moudrost bude.   

Pokud se sázkařům podaří vyhnout informační kaskádě, mohou tyto situace představovat významné příležitosti a pomohou získat lepší informace o předpovědi sportovních výsledků. 

 

Kdy moudrosti davu důvěřovat?

Klíčovým faktorem při formování a pohybu trhů je motivace. Spekulanti jsou motivováni ziskem, ale způsoby, jakými ho lze dosáhnout, se liší. 

 

Čím „likvidnější“ trh se sportovními sázkami je, tím lepší je kolektivní moudrost.  

 

Ve světě financí pojem „pump and dump“ běžně odkazuje na praktiku hromadného pumpování peněz do akcií s cílem zvýšit jejich a cenu a umožnit krátkodobé zisky, zatímco opačný postup je běžný při shortování akcií, jejichž cena klesá kvůli negativní spekulaci. Tyto taktiky ženou trh nepřirozeným směrem, což se může stát i v kurzovém sázení.  

Rychlost, s jakou se dnes informace šíří (zejména prostřednictvím sociálních sítí), může tuto skutečnost ještě umocnit a nejedná se o okolnosti, za jakých lze davu věřit.  

Bez ohledu na některé předsudky platí, že pro nejpopulárnější sporty, jako jsou velké fotbalové ligy a americké prvoligové sporty, že čím je trh likvidnější, tím je lepší i kolektivní moudrost. Přirozeně je na takovém trhu mnohem složitější najít hodnotu.  

U méně populárních sportů a trhů ale může absence převažujících informací ve skutečnosti vygenerovat příležitosti s lepší hodnotou. Na těchto menších trzích bude menší množství precizních sázkařů a rovněž to hmatatelněji prověří znalosti bookmakerů. 

To znamená, že na méně populárních trzích si sázkaři, kteří jsou ochotni provést potřebný průzkum, mohou vytvořit pozici s větší hodnotou tím, že rozpoznají, kdy davu chybí moudrost, a podle toho zareagují.  

 

Sdílet tento článek ve službě

avatar

O autorovi

Lubomír Přibyl

Kurzové sázení není pro Luboše pouze koníček, ale životní styl. Sportovním analýzám a statistikám se věnuje přes deset let. V současnosti pracuje jako sportovní redaktor.

Další zajímavé články od stejného autora

OSOBNOSTI SPORTBREAKU

TOP 10 servisů v srpnu 2024

08.09.2024 17:15 Kterým servisům se v uplynulém měsíci nejvíce dařilo? Dozvíte se z našeho přehledu. Žebříček nejúspěšnějších servisů jsme seřadili podle celkového zisku.    Po nárůstu zisku TOP 10 v červenci došlo k progresu také v srpnu. V posledním letním měsíci se celkové zisky nejlepší desítky zvedly na 527 045 Kč, což je více než 16% měziměsíční nárůst! Těšíme se, že s přicházejícím podzimem a novými posilami do řad našich poradců, se zisky, a tím pádem i…

PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Úvod do teorie pravděpodobnosti a bayesovská inference v hazardu

01.09.2024 16:00 Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článku od sázkového analytika Bryana Nicholsona, který je mj. autorem několika knih o kurzovém sázení včetně jeho nejznámější publikace Hypnotised by Number. Bryanovou největší specializací je golf.   Co je teorie pravděpodobnosti a jak funguje? Jak funguje Bayesova věta v praxi? Podmíněná pravděpodobnost v sázení na fotbal Bayesovská inference v hazardu   Ti, kteří studovali teorii pravděpodobnosti…

TIPY A RADY

Jak vydělat peníze na internetu prostřednictvím SportBreaku a SportBeetu

25.08.2024 10:40 Máte po práci nebo po škole volný čas navíc a rádi byste ho přetavili v peníze, ale na brigádu do call centra nebo Mekáče se vám nechce? Pak jste už pravděpodobně zkoušeli googlit fráze typu „Jak vydělat peníze na internetu“ nebo „Přivýdělek z domova“ apod., že? My jsme to také zkoušeli, takže víme, co jste našli. Jestli vás vyplňování dotazníků, založení vlastního webu, copywriting nebo natáčení videí neláká, máme pro vás nestandardní, ale…

PŘEKLADY ODBORNÝCH ČLÁNKŮ

EXKLUZIVNĚ: Goalimpact – Jak sázet díky objektivnímu hodnocení hráčů

10.08.2024 18:00 Přinášíme vám exkluzivní překlad odborného článek od Dr. Patricka Maye, který je v současné době zodpovědný startup Goalimpact. Ten objektivně hodnotí hráče pouze na základě měření jejich vlivu na konečný výsledek. Goalimpact spojuje jeho vědecké vzdělání s hlubokou láskou k fotbalu.    Příběh společnosti Goalimpact Jak Goalimpact používá metriky a statistiku Případová studie z reálného života Jak může Goalimpact pomoci sázkařům?   Původně…

OSOBNOSTI SPORTBREAKU

TOP 10 servisů v červenci 2024

06.08.2024 20:15 Kterým servisům se v uplynulém měsíci nejvíce dařilo? Dozvíte se z našeho přehledu. Žebříček nejúspěšnějších servisů jsme seřadili podle celkového zisku.    V červenci se dařilo! Ani jeden ze servisů se sice nepřehoupl přes magickou hranici 100 tisíc, ale desítka nejziskovějších servisů v červenci dohromady urvala 451 925 Kč, což je o více než sto tisíc více než v červnu. A to je na letní měsíc krásný výsledek, ze kterého máme radost nejen my,…

SportBreak - nejlepší profesionální sázkaři na jednom místě

Spojte se s jedničkami v oblasti sázkového poradenství! Na SportBreaku najdete komunitu těch nejlepších sázkařů z Česka i Slovenska. Nechte si poradit od skutečných profesionálů a začněte kurzovým sázením vydělávat. Stačí si vybrat z široké nabídky verifikovaných servisů a můžete začít.